Redigering af børn

Må man det?

Fra tid til anden er der omtale på især de sociale medier, omkring redigering af børn på billeder.

Og bølgerne kan gå højt!

Her i opslaget, vil jeg fortælle lidt om mine tanker om emnet, samt fortælle hvad jeg gør, og hvad jeg absolut IKKE gør:)

Men først: Hvad er redigering?

Det er faktisk et redt bredt emne. For redigering er alt fra at lysne billedet, hvis det er lidt for mørkt, fremhævning af farver, og så lige til retouchering.

Og retouchering er netop den ting som kan få sindene i kog. Og må man? og hvor meget?

Og JA! det må man..

For den ting der er vigtig her, er at huske konteksten.

Er det:

  • Et snapshot af børn der leger?
  • Et pænt portræt der skal hænge på bedsteforældrenes væg?
  • Et billede der skal bruges til en reklame for at sælge en jakke?

Så først og fremmest skal man se hvad formålet med billedet er.

Dernæst, skal man se på emnet.

  • Er det en bussemand eller lidt indtørret savl
  • En madplet på tøjet
  • Et ar eller et modermærke

Når man har de ting på plads kan man begynde at vurdere på det.

Min holdning til emnet

Snapshots

Er det et snapshot af børn der feks leger, eller en anden form for dokumenterende billede, af feks barnet der pakker gaver op til jul, eller lignende, så ville jeg absolut aldrig retouchere noget af det overstående. For de billeder har til formål at dokumentere øjeblikket, helt som det var:)

Portrætter

Er det et pænt portræt, som skal hænge hos bedsteforældrene i storprint, så bruger jeg det som jeg kalder “14 dages reglen”

“14 dages reglen” går ud på, at ting der forsvinder naturligt inden for 14 dage, de kan redigeres væk. Det kan være feks lidt indtørret savl, som man ikke fik fjernet inden fotografering, et sår fra barnet faldt med ansigtet først, dagen forinden. Eller måske mærket fra trøjen der stikker op i nakken, som man ikke nåede at skubbe ned inden fotografering.

MEN ting som er der EFTER 14 dage, som feks et ar, et modermærke, eller lignende, ville jeg aldrig fjerne. For det er en del af barnet:)

Reklamebilleder

Der syntes jeg der er frit slag! For der er formålet at sælge et produkt, og der er modellen en anonym person, som groft sagt, fungerer som et tøjstativ, for at få tøjet til at se bedst muligt ud:) og der kan ting som ar og modermærker tage fokus fra den ting som billedet skal, nemlig sælge en vare.

Er billedet, her under, retoucheret?

Ja, det er det:)

Når vi har snakket om hvorvidt man må eller ikke må, så kommer jeg også til at nævne hvordan man skal gøre, eller ihverfald hvordan jeg gør:)

For når man retoucherer, både børn og voksne, så er det vigtigt for mig at når man ser der færdige billede, så kan man ikke se at der er “snydt” med noget:)

Herunder kan du se processen for at komme til billedet herover.

Fra venstre mod højre
  • Første billede er det originale, direkte ud af kameraet
  • Næste billede har jeg fjernet sår på næse og kind, da Andrea 2 dage forinden valgt at tage fra med ansigtet da hun faldt ude i indkørslen. samtidig justerede jeg også hendes venstre skulder, da trøjen foldede lidt sjovt pga en knap.
  • Sidste billede har jeg lavet en normal justering af farver og kontraster, samt lysnet baggrunden

Tak

Tak fordi du læste med:) Jeg håber du fik et godt indblik i mine tanker omkring redigering.

Leave a Reply